In huis kan een stofzuiger, een bezem of stoffer en blik gebruikt worden om het stof van de vloer te verwijderen. Met een stofzuiger kan het stof ook van meubels en, met enige moeite, van wanden en plafonds worden verwijderd. Voorwerpen die door hun vorm niet met een stofzuiger behandeld kunnen worden, kunnen afgestoft worden met een stofdoek of plumeau. Met een mattenklopper kan stof uit kleden geklopt worden.

Stof kan hinderlijk zijn als het op de lens van een fototoestel zit, of op de beeldchip van een digitaal fototoestel. In dat geval wordt het stof meestal niet opgezogen, maar weggeblazen met een blaasbalgje of een spuitbus met lucht.

Bij het werken in een omgeving met veel stof kan er gezondheidsschade ontstaan, bijvoorbeeld stoflongen. Met name asbeststof is schadelijk, maar ook steenstof en fijne metaaldeeltjes kunnen schadelijk zijn. Onlangs is bekend geworden dat met name de door de mens sterk verhoogde achtergrondconcentratie van fijn stof erg schadelijk is.

Bij meel- of suikerstof kan er een stofexplosie ontstaan, als bijvoorbeeld in een silo veel stof in de lucht aanwezig is.

 

 
bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie